رنک برین rankbrain یکی از مهمترین فاکتورهای گوگل برای رتبه بندی سایت در سال ۲۰۱۸ می‌باشد. که در این مقاله به زبان ساده به توضیح این فاکنور مهم پرداخته ایم.

رنک برین (Rankbrain) مهم ترین فاکتور در رنکینگ برای گوگل در سال ۲۰۱۸  است. سال گذشته و طبق گزارش رسمی گوگل:

“در چند ماهی که از تولید آن می‌گذرد، رنک برین به یکی از ۳ فاکتور مهم برای قرارگیری در نتایج جستجو تبدیل شده است”

این طور که به نظر می‌رسد، گویا قرار است این اهمیت در سال ۲۰۱۸ حتی بیش از پیش نیز بشود. اما سوال اینجاست که رنک برین دقیقا چیست و چگونه می‌توان سایت را بر اساس آن بهینه کرد؟ با تیم طراحان مفتخر همراه باشید تا شمارا با مهمترین فاکتور سئو در سال ۲۰۱۸ آشنا کنیم:

رنک برین چیست؟

رنک برین یک هوش مصنوعی است که به گوگل کمک می‌کند نتایج خود را مرتب کند. شاید به نظر شما این موضوع پیچیده به نظر برسد، ولی در واقع این طور نیست. رنک برین میزان اشتیاق کاربران را به وسیله نتایج جستجو می‌سنجد و بر این اساس به آن ها رتبه می‌دهد. مثلا ما در اینجا کلمه‌ی Cold Brew Coffee را جستجو می‌کنیم:

نتایج جستجو

نتیجه شماره ۴ به نظر جذاب می‌آید، پس روی آن کلیک می‌کنیم. وقتی به آن سایت دسترسی پیدا می‌کنیم، می‌بینیم که بهترین مقاله ای است که در کل زندگی در مورد قهوه خوانده ایم و در نتیجه تک تک کلمات را با دقت می‌خوانید. رنک برین این را یادداشت خواهد کرد (برای خود) و بر این اساس رنک شماره ۴ را به آن مطلب می‌دهد.

از طرف دیگر، بیایید یک مورد دیگر را بررسی کنیم. شما همین کلمه را جستجو می‌کنید و بدون نگاه کردن به هیچ چیز، بر روی نتیجه اول کلیک می‌کنید ولی مشاهده می‌کنید که محتوا افتضاح است و به طبع بعد از چند ثانیه، از صفحه خارج می‌شوید و بر روی نتیجه ۴ کلیک می‌کنید که محتوایی با ارزش دارد (و اصطلاحا ارزش خواندن دارد). رنک برین این مورد را متوجه خواهد شد! اگر این فرآیند توسط افراد بیشتری انجام شود، گوگل محتوا ی شماره ۴ را به رنک اول می‌آورد.

همانطور که می‌بینید، رنک برین بر روی ۲ چیز تمرکز دارد:

  • زمانی که کاربر بر روی صفحه مانده است (اصطلاحا زمان Dwell)
  • درصدی که کاربران بر روی نتایج شما کلیک کرده اند (که با اصطلاحی به نام CTR یا همان Click Through Rate شناخته می‌شود و در مورد آن صحبت خواهیم کرد).

حال تصمیم داریم به بررسی تک تک این ها بپردازیم.

رنک برین و زمان Dwell

زمان Dwell = چه مقدار یک جستجو کننده گوگل (کاربر) بر روی سایت شما مانده است (از نظر زمان و یا همان Time On Site). هرچه بیشتر می‌گذرد، اهمیت رنک برین به زمان Dwell بیشتر می‌شود. در واقع، سرپرست رنک برین گوگل در کانادا، اخیرا تایید کرده است که گوگل از زمان Dwell بعنوان یک سیگنال رنکینگ استفاده می‌کند. سرپرست رنک برین همچنین گفت که رنک برین وقتی اندازه گیری می‌کند که:

“کسی روی صفحه‌ای کلیک می‌کند و در آن صفحه می‌ماند، وقتی برمی‌گردد” این جمله عینا ترجمه حرف ایشان بود، منظور این است که از زمان ورود یک کاربر تا زمان خروج آن.

یک تحقیق (مطالعه) سازمانی توسط SearchMetrics از این گفته پشتیبانی می‌کند.آن ها متوجه شدند میانگین زمان Dwell برای ۳ سایت برتر در نتایج گوگل، حدود ۳ دقیقه و ۱۰ ثانیه است. اگر زمان برای بررسی آمار گوگل ( Google Analytics) گذاشته باشید، حتما می‌دانید که زمان +۳ دقیقه، زمان خوبی است. مطمئنا اتفاقی نیست که سایت هایی با زمان Dwell بالا، بهترین رنک ها را داشته باشند. درواقع، رنک برین این صفحات را به دلایل خاصی در نتایج برتر قرار می‌دهد. اگر با خود فکر کنید، این نتیجه برای شما منطقی خواهد بود که ” اگر زمان زیادی را بر روی یک سایت بگذرانید، به این معنی است که از محتوای آن صفحه خوشتان آمده است”. اگر همین فرآیند برای افراد زیادی اتفاق بیافتد، گوگل محتوا را باارزش تر تلقی می‌کند و رنک بهتری برای آن در نظر می‌گیرد تا راحت تر پیدا شود.

رنک برین و نرخ طبیعی کلیک (CTR)

یکی از مهندسین گوگل به نام Paul Haahr وقتی اسلاید زیر را در کنفرانس گذاشت، باعث آشفتگی زیادی در سئو شد.

بهبود CTR رنک برین

این اسلاید می‌گوید:

رنک برین گاها صفحات را بالاتر از آنچه باید قرار می‌دهد. اگر این کار باعث افزایش CTR بیش از میانگین شود، نشانه ای است که باید یک بهبود رتبه داشته باشد. این مورد نباید تعجب برانگیز باشد. با این حال، اگر کسی روی نتایج شما کلیک نکند، چرا باید صفحه شما در نتایج برتر باقی بماند؟ یا اگر سایت شما طوری بازدید جذب کند که انگار فردایی وجود ندارد (این اصطلاح در زبان انگلیسی به معنی جذب فوق العاده زیاد است)، چرا باید در رنک شماره ۹ دفن شوید؟

در حقیقت، یک تحقیق در سال ۲۰۱۵ نشان داد که CTR طبیعی، کمتر از ۳۷% است.

هیچ رمزی هم وجود ندارد، گوگل در حال کم کردن کلیک بر روی  نتایج جستجو به وسیله باکس های متنی، تبلیغات و … است.

برای اینکه بتوانید خودی نشان دهید و دیده شوید، اطلاعات شما می‌بایست فریاد بزنند که روی من کلیک کن! اگر این طور نباشد، در نظر گرفته نخواهد شد و CTR شما کاهش پیدا می‌کند.

CTR چیست؟

میانگین CTR میزان کلیک های انجام شده از میان کل مشاهدات سایت شما در نتایج جستجو است. CTR معمولی تعداد کلیک ها را محاسبه می‌کند درحالیکه CTR میانگین، این کلیک ها را به نسبت انگیزه ها ( impression ها ) بررسی می‌کند.
سعی کنید مفهوم CTR را خوب درک کنید چرا که استفاده از آن فقط در سئو نخواهد بود بلکه برای گوگل ادوردز هم زیاد به آن برخواهید خورد و آن را مشاهده می‌کنید.

کجا می‌توانم CTR سایت خود را مشاهده کنم؟

پاسخ به این سوال، پنل گوگل وب مستر تولز است که در بخش search analytics می‌توانید با فعال سازی بخش CTR، آن را برای سایت خود در بازه های زمانی مختلف مشاهده کنید.

در صورت تمایل این مطلب را به اشتراک بگذارید